Idhuna Aukes

Leuk om kennis met je te maken!

Mijn naam is Idhuna Aukes, ik ben 21 jaar oud en ik organiseer buitenritten met onze Camargue paarden. Het is altijd al mijn droom geweest om met paarden te werken. En eindelijk heb ik dit kunnen realiseren. Ik geniet er van om andere mensen blij te maken met mijn grootste passie; de paarden.

Die passie rondom paarden heb ik te danken aan mijn twee geweldige ouders. Hoe dat is gegaan? Je leest mijn verhaal hieronder. 

6 jaar

Hoe het begon..

Als klein meisje ging ik al voor op het paard bij mijn moeder Sanna Stelloo, die nu in België de paardencoachopleiding geeft. Destijds woonden mijn ouders, mijn broer en ik op een boerderij in Friesland. Een boerderij met vooral heel veel koeien en waar mijn vader, Ferdinand Aukes, boer was. Ondertussen geeft hij ook paardencoachopleidingen. Mijn moeder gaf vroeger paardrijlessen en ik liep daar als driejarige rond tussen alle dieren. Later, toen wij naar het dorp verhuisden, ging ik op paardrijles bij de guppenclub. Zes jaar was ik toen.

6 jaar

12 jaar

Elvis

Van de guppenclub groeide ik door naar hogere niveaus en uiteindelijk kwam ik terecht op een boerderij waar ik tot mijn twaalfde heb paardgereden. Op die boerderij – ook in Friesland – stonden heel veel Friese paarden. Daar heb ik ook nog een eigen pony gehad, waar ik heel veel van geleerd heb: Elvis.

12 jaar

15 jaar

Zonder hoofdstel

Na mijn tijd in Friesland verhuisde ik naar de Achterhoek waar ik mijn middelbare school heb gedaan. Dit was een agrarische school waar ik enorm veel leerde over alle hoeken van het boerenleven, iets wat mij enorm boeide als puber.

Mijn moeder kocht in die tijd twee KWPN’ers die we daarmee van de slacht redden: Evita en Radante. Hier begon ons paardenavontuur. Radante was beleerd en daar konden we zo opstappen en mee wegrijden. Evita kende echter nog helemaal niets. Daar zijn we vanaf nul mee begonnen.

Mijn manier van werken heb ik echt te danken aan dat speciale paard – wat overigens nog steeds bij ons is. Ik vind het geweldig om op een natuurlijke manier te werken. Om een band te creëren met een paard, zo het vertrouwen te winnen en dan naar een doel te werken. Zo is zij mijn eerste paard geweest waar ik zonder zadel en hoofdstel mee kon galopperen. Met haar 1.76m vond mijn moeder dat soms toch wel spannend, want ik was toen nog maar vijftien jaar.

15 jaar

17 jaar

Op stage

Op mijn agrarische school moest ik op een gegeven moment een stage doen. Ik koos ervoor om naar het buitenland te gaan. Naar een plek in Midden-Frankrijk waar een Nederlands koppel heen was verhuisd en vakantiehuizen en buitenritten te paard aanboden. Dus zo ging ik daar naartoe, samen met mijn oma die mij hierin supporte. Halverwege mijn stage vertelden ze mij dat ze gingen stoppen met het bedrijf en dat ze de paarden gingen verkopen.

Ondertussen had ik een enorme klik met één van hun paarden en ik had besloten haar over te nemen. Maar ze zeiden: ‘Als je Quamelia over wilt nemen, willen we toch echt dat je Vango ook mee neemt, want dat zijn de beste maatjes.’ Na overleg met mijn moeder hadden we besloten dat te doen. Later – door een bijzondere ingeving – kwamen we tot de beslissing om de hele kudde over te nemen. In de tijd van de beslissing was ik zeventien en verhuisden we naar België. Alle acht Camargue paarden hebben we opgehaald met allemaal vrienden en supporters.

17 jaar

20 jaar

Naar de Camargue

In België heb ik de opleiding paardenhouderij, instructrice en hoefsmederij gevolgd op de paardenhumaniora in Bilzen. Voor deze opleiding moest ik een sportpaard hebben en zo heb ik met een bwp ruin – Egalo – heel veel geleerd over de paardensport en mijn instructrice diploma gehaald!

In 2020 ben ik voor een half jaar naar het zuiden van Frankrijk gegaan om verschillende paarden te trainen op de Camargue manier. Dit is een oude stijl van werken om uiteindelijk te paard stieren te kunnen drijven. Hier heb ik nog veel meer bijgeleerd  en ben ik nog meer verliefd geworden op mijn lievelingspaardenras: de Camargue paarden. Het zijn oersterke paarden met een enorm groot wendingsvermogen, inzetbaar in alle disciplines en ze bezitten een ongelofelijk stabiel karakter. In Frankrijk heb ik zowel in working equitation gewerkt, als in het werk met de stieren. En ook hier heb ik heel veel buitenritten mogen maken met blije klanten.

20 jaar

21 jaar

En nu..

Ondertussen ben ik weer thuis in België en help ik mijn moeder met alle paarden. Op dit moment hebben we aardig wat jonge paarden waar ik mijn vrije dagen in steek, die ook af en toe te koop staan, en organiseer ik weer buitenritten met onze geweldige Camargue paarden.

21 jaar

Buitenritten, lessen en méér!

Naast de buitenritten geef ik ook paardrijlessen en grondwerk lessen. Bovendien helpen we je ook graag bij het vinden van een geschikt Camargue paard. 

Of wil jij graag op een paardvriendelijke manier leren paardrijden of (grondwerk) lessen krijgen? Ook dan ben je bij Duuns horses aan het juiste adres!

Op onze locatie kun je ook terecht voor het volgen van de opleiding coaching met paarden. Dit kan bij mijn moeder Sanna Stelloo. Bovendien bieden we nog tal van andere activiteiten aan. Neem een kijkje op de website van Horses and Hearts.

Plezier is het belangrijkste op onze warme plek. We maken het dus leuk met elkaar. Kom je ook eens langs?

Tot gauw @Duuns-horses in België.

Contact

Ben je geïnteresseerd in een buitenrit of les? Of heb je een hele andere vraag? Stuur ons dan gerust een bericht!