Over het Camargue paard

Hoe ziet het Camargue paard eruit?

Het Camargue paard van nu ziet er nagenoeg hetzelfde uit als duizend jaar geleden. Ook qua innerlijk is het prachtige witte dier nauwelijks veranderd. Het dier is stevig gebouwd en is met een schofthoogte tussen de 1,30m en 1,50m vrij klein. De Camargue paarden hebben een zware onderkaak, kleine oren en diepliggende ogen met lange wimpers. Heel handig, want daar waar de vegetatie hard en stekelig was kon het moeiteloos met gesloten ogen grazen. En bij het eten van waterplanten sluit het dier de neusgaten af. De volle start en manen geven bovendien een uitstekende bescherming tegen insecten. Wat ook opvalt zijn de brede, harde hoeven – die door Camarguais ook wel ‘zwemvliezen’ worden genoemd. Overigens lijkt zelfs de schimmelkleur te zijn aangepast aan de omgeving, met name aan zonlicht en insecten. Ondanks dat een Camargueveulen met een kleur geboren wordt, vaak zwart, bruin of grijs,  is elk dier rond zijn/haar zesde levensjaar spierwit. Zelfs de allerdonkerste paarden.

Zelfs het donkerste veulen wordt later wit
Gardians

We kunnen nooit met zekerheid zeggen dat de Franse cowboys – ook wel Gardians genoemd – niet zo af en toe een Spaanse hengst tussen de kudde had lopen. Desondanks blijft het Camarguepaard authentiek. Sterker nog: de Camarguefokkerij heeft door de jaren heen minder ‘ander bloed’ gebruik dan bij andere, bekendere, rassen. 

Waar komt dat mooie witte paardje eigenlijk vandaan?

Het Camargue ras komt oorspronkelijk uit Zuid-Frankrijk. Op het punt waar de Rhône in de Middellandse Zee stroomde ontstond door de eeuwen heen een uitgestrekt moerasgebied: de Camargue. Dit sprookjesachtige natuurgebied is de thuishaven van ‘het witte paard van de zee’. Het gebied is overigens verre van paardvriendelijk: er zijn geen groene weiden, maar riet en zeekraal als voeding en in de winter valt er veel regen terwijl de hoge temperaturen en vele muggen in de zomer onaangenaam zijn. Het grootste deel van het jaar waait er een gure mistral.

Taai en sterk

Ondanks de woeste natuur en ruige leefomstandigheden heeft dit taaie ras geleerd om in de moerassen te overleven. Ze leven daar vrijwel onafhankelijk en zelfstandig. De merries leven gedurende het jaar – samen met hun veulens – in een kudde met een geselecteerde hengst. Slechts één keer per jaar worden de dieren naar binnen gehaald en worden de jonge hengsten (vanaf 3 jaar) uit de groep gehaald. Wat er met de hengstjes gebeurt? Ze worden opgeleid tot rijpaarden van de Gardians (de Franse cowboys), waar ze enorm geschikt voor zijn. De Gardians hoeden de zwarte stieren, waar het moerasgebied ook bekend om staat.

Het Camargue paard is nieuwsgierig, houden ze het hoofd koel, kunnen ze snel een sprintje trekken en hebben ze behendige achterbenen. Ze worden vooral gefokt op een goed karakter, dat is het belangrijkste in de Camargue. 

Camargue paard aanschaffen?

Ben je geïnteresseerd in de aanschaf van een Camargue paard? Wij hebben een aantal Camargue paarden te koop en bieden twee van onze prachtige hengsten aan voor de fok. Zoek je een geschikte fokker in de Camargue? Ook daar helpen wij je graag bij. Neem daarvoor contact met ons op!