Over het Sorraia paard

Een uitstervend ras

Het Sorraia paard is een uitstervend ras en is de meeste mensen kennen het ras dan ook niet. Dit dier komt oorspronkelijk uit Portugal, waar ze nog in het wild leven in de Sierra de San Mamede. Deze wilde paarden werden officieel ontdekt in 1920, maar inmiddels is het aantal dieren fors gedaald. In 2004 waren er nog maar zo’n 180 dieren geteld. 

De kenmerken en het uiterlijk van de Sorraia paarden lijken veel op de paarden uit de prehistorie. Zo hebben ze een ongewoon derde beentje wat vroeger heel nuttig was in het wild. Ondertussen is dit bij geen ander bekend paardenras terug te vinden. De Sorraia heeft hierdoor een heel sterk gebouwd lichaam en heeft de kracht van een oerpaard. Daarnaast lijken ze enorm veel op het bekendere ras – en waarvan een overschot is op de wereld: het Konik paard. De Sorraia is de zuidelijkere tak van het Konik paard. Ze hebben meer Portugese genen waardoor ze er (zoals de Spaanse paarden) wat eleganter uit zien dan het Konik paard. Het Sorraia paard wordt voor zowel dressuur, het werk met koeien en working equitation gebruikt.

De jonge Sorraia x Konik ruin Spirit in winter wonderland

Terug fokken

Samen met Amerika is er een project gestart om het Sorraia ras weer terug te fokken: met nieuw bloed – zodat dit ras kan blijven bestaan. Zo wordt in dit project een Kiger Mustang gekruist met een Sorraia paard. We doen dit heel bewust alleen met paarden die dicht bij het Sorraia paard staan om alle specifieke kenmerken van dit oerpaard te behouden. Zo hebben wij onze paarden gekruist met het Konik paard, waar juist een overschot is, maar dat goed aansluit op het Sorraia ras. Onze vijf Sorraia paarden staan in de winter op onze winterweide in een beschermd gebied van een kasteelheer. In de zomer gaan ze met z’n allen naar vijf hectare natuurgebied – waar ze vanaf april tot het einde van de zomer mogen vertoeven.

Contact

Ben je geïnteresseerd in een buitenrit of heb je nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op!